Bu Blogda Ara

19 Mayıs 2010 Çarşamba

elde açma mercimekli börek


Ne zamanlardır canım mercimekli börek istiyordu. Eldemi açsam hazır yufkaylamı yapsam karar veremiyordum. Geçen akşam iş çıkışı eve gittiğimde eşim biraz geç gelceğini söyleyince bende zamanım var nasılsa diyip elde açmaya karar verdim. Çıtır çıtır bol mercimekli çok lezzetli bi börek oldu. İçinde sıyı yağ olduğu içinde çok kolay açılıyor. Afiyet olsun...


HAMUR MALZEMELERİ
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı toz maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ
- 2 su bardağı mercimek haşlanacak
- tuz, kara biber, kırmızı toz biber

İç Malzemesi
- Sütü ve mayayı karıştırıp 5 dk bekleyelim. Tuzu, yağı ve unuda takarak yumuşak bir hamur yoğurup 15 dk dinlendirelim. Hamuru 7 parçaya bölüp her bir parçağı incecik acalım. Açtığımız yufkanın üstüne sıvı yağlayıp mercimeği koyup rulo şeklinde saralım. Üstünede yumurta sarısı sürüp üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun...

7 Mayıs 2010 Cuma

Natalia arkadaşımın bayramı



Okulda Moskovadan gelen çok şeker öğretmen arkadaşımız moskova adetlerine göre 49  gün oruçluydu oruçun bitmesiyle okulda  bayram kutladık. Öğretmen arkadaşlarımızın birbirinden güzel yaptıkları tatlıllar, börekler, çöreklerle  bayram kutlamamamız ziyafete dönüştü. Ama ziyafet soframızın gözdesi Moskovaya özel üzümlü paskalya kekimiz ve soğan kabuklarıyla kaynatılmış kırmızı renkli yumurtalardı ....

PEYNİRLİ KOLAY POĞÇA
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yumurta 1 tanesinin sarısı üzerine
- Aldığı kadar un
- İçine koymak için yarım demet maydonoz ve 250 gr peynir
- Üzerine çöret otu

Yapılışı: Bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi kıvamında yoğur 10 dk. beklet. Çeviz büyüklüğünde parçalar koparıp içerisine peynirli maydonoz karışımını koyup şekillendiriz üstüne yumurta sarısı sürüp çörek otubu serperiz. Üstü kızarana kadar kızartırız.

ISPANAKLI BÖREK
- 5 adet yufka
- Yarım kilo ıspanak
- 250 gr peynir

Harç Malzemesi

- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 çay bardağı su
- Yarım çay bardağı süt

Yapılışı: İlk önce harç malzemelerini karıştırılıp hazırlanır.Yağlanmış tepsiye yufkarın bitanesi tepsinin dışına çıkacak biçimde yayılır. 2. yufka parçalanıp harç malzemesinden dökülür.Sonra ıspanklı peynir karışımın bir biktarı yufkalar ve harç bitene kadar bu şekilde devam edilir. En son olarakta en alttaki dışa çıkan yufka üstüne kapatılıp yumurta sarısı sürülüp üstü kızarana kadar kızartılır.

LİMONLU REVANİ
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 4 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 tane kabartma tozu
- 1 limon kapuğu rendesi

Şerbeti
- 5 su bardağı su
- 4 su bardağı şeker
- yarım limon suyu

Yapılışı: İlk önce şerbet hazırlanıp ılımaya bırakılır. Keki için yumurta ve şeker çırpılır. En son un ve kabartma tozu katılmak üzere bütün malzemeler karıştırılıp yağlanmış fırın tepsisine döküp pişirilir. Fırından çıkan keki istediğimiz şekilde kesip şerbeti ılık olarak dökülür.Soğuduktan sonra servis yapılır.

TİRAMİSU
- 2 katlı kakaolu kek
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı kahve
- 1 yemek kaşığı kakao

Muhallebisi
- 6 kahve fincanı süt
- 1,5 çay bardağı şeker
- 2,5 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 paket vanilya
- 1 paket labne peyniri (200 gr)

Yapılışı: İlk önce Muhallebisi hazırlanır labne peyniri hariç diğer malzemeler karıştılarak pişirilir muhallebi soğuyunca içine labne peyniri koyulur. 2 katlı kakaolu kekin 1. katına 1 su bardağı suyun içine 1 yemek kaşığı kahve karıştılarak hazırladığımız karışımın yarısıyla ıslatılır. Üzerine kremanın yarısı, onun üzerinede diğer keki koyup onuda ıslatırız. Üzerine kremanın kalanını boşaltıp en üstünede kakao serperiz.